W ten deszczowy, październikowy dzień przenieśmy się na słoneczne i wypełnione upojnym aromatem plantacje róży damasceńskiej.
Róża damasceńska to roślina doceniana przez ludzi od wielu stuleci, początkowo w krajach Bliskiego Wschodu, a następnie w kolejnych krajach Europy oraz Afryki Północnej. W ostatnich latach wyraźnie wzrasta zainteresowanie różą z powodu zauważenia jej dobroczynnego oddziaływania na nasz organizm. Wytwarza się z niej skoncentrowany olejek oraz wodę różaną, która stanowi produkt uboczny destylacji płatków róży. Olejek stosuje się w czystej postaci lub wykorzystuje do wzbogacania wielu kosmetyków, takich jak kremy, balsamy, mleczka, kompozycje zapachowe, płyny do kąpieli oraz mydła.
Róża damasceńska to roślina doceniana przez ludzi od wielu stuleci, początkowo w krajach Bliskiego Wschodu, a następnie w kolejnych krajach Europy oraz Afryki Północnej. W ostatnich latach wyraźnie wzrasta zainteresowanie różą z powodu zauważenia jej dobroczynnego oddziaływania na nasz organizm. Wytwarza się z niej skoncentrowany olejek oraz wodę różaną, która stanowi produkt uboczny destylacji płatków róży. Olejek stosuje się w czystej postaci lub wykorzystuje do wzbogacania wielu kosmetyków, takich jak kremy, balsamy, mleczka, kompozycje zapachowe, płyny do kąpieli oraz mydła.
W produkcji oleju wykorzystuje się 3 odmiany róż:
- Rosa Damascena (róża damasceńska) - najlepszej jakości róże uprawia się w Dolinie Róż w Bułgarii oraz w okolicach Kella M’Guna w Maroku. Corocznie na początku maja w Kella M’Guna odbywa się Festiwal Róż, podczas którego ulice miasta ozdabiane są girlandami, wieńcami różanymi. Ulice zasypane są dywanami z płatków róż, a w powietrzu unosi się upojny różany zapach. Wybierana jest Królowa Róż. Mieszkańcy śpiewem i tańcem wyrażają radość z udanych zbiorów. Na koniec festiwalu zabierają do domów buteleczki z wodą różaną, która ma ich chronić przed złymi duchami.
- Rosa Gallica (róża francuska) - uprawiana w Europie już przed 1500 r.
- Rosa Centifolia (róża stulistna) - mieszaniec kilku odmian uprawiany w Europie od końca XVI w.
Wszystkie te
odmiany są równie wartościowe i posiadają właściwości lecznicze, lecz
damasceńska jest najbardziej znana.
W procesie wytwarzania olejku świeżo
zebrane płatki (najlepiej o świcie, gdyż wtedy wydzielają najintensywniejszy
aromat) poddawane są destylacji. W miedzianych kadziach płatki w kąpieli
wodnej są podgrzewane, w wyniku czego powstaje para wodna. Z powstałego
hydrolatu zbiera się olejek różany. Jego uzyskiwanie jest bardzo praco i
czasochłonne, dlatego nie powinna nas dziwić wysoka cena. 1 kroplę olejku
uzyskuje się z około 50-60 kwiatów. W procesie tym nie używa się żadnych
chemicznych dodatków.
Otrzymane z
destylacji płatków róż produkty kosmetyczne np. woda różana oraz spożywcze poza
cudownym aromatem posiadają całą gamę cudownych właściwości pielęgnacyjnych
oraz leczniczych.
Stosowanie zewnętrzne:
W stanach
zapalnych skóry wykazują właściwości przeciwzapalne, łagodzące. Dzięki
właściwościom antyseptycznym korzystnie wpływają również na cerę trądzikową. Regenerują
cerę wrażliwą, dodają blasku cerze przemęczonej. Wzmacniają też skórę o rozszerzonych naczynkach, redukują
zaczerwienienia. Zwalczają wolne rodniki dzięki czemu zapobiegają starzeniu się
skóry oraz spłycają zmarszczki.
Woda różana
stosowana na włosy sprawia, iż są one miękkie w dotyku, lepiej nawilżone, pozbawione łupieżu, a ponadto
pięknie pachną.
Mydło wzbogacone różą damasceńską ma właściwości lecznicze, sprawdza się doskonale w pielęgnacji skóry z łuszczycą i egzemą. Korzystnie oddziałuje również w przypadku atopowego zapalenia skóry.
Maseczka z glinki rhassoul z dodatkiem hydrolatu z róży oczyszcza, wygładza oraz regeneruje skórę, a ponadto wzmacnia naczynia krwionośne.
Mydło wzbogacone różą damasceńską ma właściwości lecznicze, sprawdza się doskonale w pielęgnacji skóry z łuszczycą i egzemą. Korzystnie oddziałuje również w przypadku atopowego zapalenia skóry.
Maseczka z glinki rhassoul z dodatkiem hydrolatu z róży oczyszcza, wygładza oraz regeneruje skórę, a ponadto wzmacnia naczynia krwionośne.
Wszystkie
produkty w pełni naturalne wymagają konsekwencji w stosowaniu. Kto pragnie natychmiastowego efektu może poczuć się zawiedziony.
Aby w pełni skorzystać z dobrodziejstw tej rośliny i zauważyć pozytywne efekty
niezbędna jest wytrwałość, lecz warto poczekać ponieważ nasz organizm nie otrzyma
kolejnej porcji chemii, obecnej w większości kosmetyków czy produktów
spożywczych.
Stosowanie wewnętrzne:
Produkty różane
z powodu wysokiej zawartości witamin z grupy B i K, witaminy C oraz karotenu,
flawonoidów, taniny, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapna, potasu,
jodyny, magnezu, sodu i cynku wykazują bardzo korzystny wpływ na organizm
człowieka.
Regularne spożywanie:
- stymuluje układ odpornościowy,
- regeneruje błony śluzowe układu pokarmowego,
- poprawia florę bakteryjną układu pokarmowego,
- reguluje pracę serca, działa uspokajająco w sytuacjach stresowych,
- zmniejsza stężenie glukozy we krwi, reguluje pracę trzustki,
- wpływa korzystnie na tarczycę.
Cieszmy się, iż Natura obdarza nas takim bogactwem i korzystajmy z możliwości, jakie nam oferuje :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz